Seksalfabet - J - Jaloezie

Monday 20 February

Iedereen is wel eens jaloers. Bijvoorbeeld als je grote liefde aandacht besteedt aan een ander. Of een ander mooi of aantrekkelijk vindt. Een beetje jaloezie in de liefde kan geen kwaad. Integendeel. Soms doen jaloerse gevoelens - als ze niet te hevig zijn - de passie weer helemaal aanwakkeren! Jaloezie kan voor spannende nachten zorgen. Maar het kan je relatie ook behoorlijk verpesten.

Vaak groeien we over deze emotie heen, maar dat is niet altijd het geval. Het kan komen door je verleden óf uit het niets komen opzetten. Worden je jaloerse gevoelens ingegeven door de angst om je liefde te verliezen, vraag je dan af waar die angst vandaan komt. Uit je jeugd of misschien zijn ze veroorzaakt door een nare ervaring in de liefde in het verleden?

Wat als je je Mr(s). Perfect ziet met een ander? Als je vriend(in) steeds verlekkerd kijkt naar iemand anders? Wat als je liefde al eens is vreemdgegaan? En wat als je nog steeds niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan, en als jaloezie misschien wel iets is dat jullie écht uit elkaar zou kunnen drijven?

Er zijn drie typen jaloezie:

- Rationele jaloezie: hierbij is er een aantoonbare reden waardoor men jaloers is. Je partner gaat vreemd.
- Irrationele jaloezie: men wordt door eigen onzekerheid jaloers. Je denkt bijvoorbeeld dat de ander vreemdgaat, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn.
- Ziekelijke jaloezie: hier gaat het om extreme, continue jaloezie.

Als je zelf jaloers bent is het belangrijk om na te gaan welk type je bent. Heb je last van irrationele jaloezie, dan is het vooral zaak om aan je zelfvertrouwen te gaan werken. Daarnaast is het goed om te weten waarom je jaloers wordt. Als je je hier bewust van bent, kun je stappen ondernemen en met je gevoelens aan de slag gaan. Daarnaast is het uiterst zinvol om je gevoelens op een rustige manier (vanuit de ik-boodschap) te delen met de ander. Vertel wat je voelt, wat het met je doet en waar je bang voor bent zonder verwijtend te worden.

Praat op tijd met elkaar om het niet te laten uitmonden in extreme jaloezie. Benoem wat je opmerkt, waar je moeite mee hebt en stel gerust vragen aan je liefde. Het is goed om samen te ontdekken waar jaloezie vandaan komt. Teveel jaloezie kan je partner namelijk inspireren om de dingen te doen die jij vreest, en is het laatste wat je wil. Alle negatieve aandacht die jij hier insteekt, ligt als een negatieve schaduw over jullie relatie heen. Door uitsluitend jaloers te zijn kijk je niet naar de achterliggende oorzaken. En hierdoor sta je het contact met je partner in de weg.

Maar, jaloezie is niet uitsluitend slecht! Gezonde jaloezie is een teken dat je om iemand geeft en dat je je partner niet kwijt wilt raken. Is het gedrag van je partner onacceptabel, leg dan uit hoe je je voelt en vraag je partner of hij dit niet meer wilt doen en je gevoelens wilt respecteren. Lukt het niet om de jaloezie de baas te worden en overheersen ze jullie relatie, overweeg dan om professionele hulp in te roepen.

Reacties

Reacties (0)