Seks cijfers - Trouwen of Tinder?

Tuesday 18 July

Het trouwseizoen is in volle gang. De maanden mei, juni en juli zijn vele malen aantrekkelijker voor het officiële ja-woord dan andere maanden. Met een beetje mazzel is het fraai weer en zitten de genodigden nog niet in het vliegtuig richting de Costa del Sol. Maar wordt er eigenlijk nog wel een beetje getrouwd in Nederland? Of is dat passé in deze tijden van Tinder en polyamorie? Secret Circle ging op onderzoek uit. 

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat de laatste drie jaar het aantal gesloten huwelijken rond de 64.000 ligt. Zeven jaar geleden lag dit aantal op 75.000 en in 2000 waren het maar liefst 88.000 stellen die daad bij het woord voegden.

Die ‘stellen’ bevinden zich tegenwoordig echter vaak nog in een grijs gebied. Tussen een single of relatie-status bevindt zich het zogenaamde grijze scharrelgebied waar velen zich wel lekker in thuis voelen. We mogen naar hartenlust zonder trouwring hokken en seks hebben. Loopt het even niet zo smooth? Dan stappen we gemakkelijk uit de relatie, er valt genoeg te beleven als single! Er is ongelofelijk veel aanbod, zowel offline als online.

Dus nee, het huwelijk begint langzaamaan zijn lang-verhoopte charme te verliezen. Het aantal geregistreerde partnerschappen zit namelijk in de lift. Vroeger speelde seks en samenwonen een belangrijke rol om eerst het huwelijksbootje in te stappen. Dit is tegenwoordig achterhaald. Van de samenwonende twintigers wil 70% ooit trouwen. Maar waarom eigenlijk, als seks en samenwonen al zijn afgestreept? Twee-derde noemt het bevestigen van de relatie als reden. Opvallend punt: meisjes willen een bruiloft, geen huwelijk! Wat is er mis met uitkijken naar een goed feestje en een passionele huwelijksnacht?

Het is geen wonder dat er minder massaal getrouwd wordt nu het huwelijk niet meer het startschot voor samenwonen en kinderen krijgen is. En jongeren online relaties opbouwen die net zo intens voor hen kunnen zijn als offline relaties.

Reacties

Reacties (0)