Driekwart heeft seks

Wednesday 26 July

Dat de spannende avonturen tussen de lakens na je veertigste niet tot de verleden tijd behoren, maar juist in de lift zitten is gebleken uit cijfers van het CBS. In samenwerking met Rutgers, het RIVM en Soa Aids Nederland, blijkt zelfs dat bijna 75 procent van de Nederlanders (16-85 jaar) in de afgelopen 12 maanden seks (geslachtsgemeenschap en/of anale seks) heeft gehad.

Hoe ouder, hoe wijzer. Ons lichaamsbeeld wordt aanzienlijk positiever. Waar je je nu wellicht nog druk maakt over een vetje of putje ga je je steeds meer realiseren dat kleine onvolkomenheden helemaal geen ramp zijn. Laat staan van invloed zijn op je seksleven. Echt… Daarnaast maakt het toenemende zelfvertrouwen dat we naast de geile sextalk ook constructieve gesprekken durven te voeren met onze partner. Zo weet je precies hoe jij je partner naar torenhoge hoogtes brengt wat seks alleen maar leuker maakt!

Iets meer mannen dan vrouwen doken het afgelopen jaar tussen de lakens. Bij mannen lag het percentage op 76 procent en vrouwen 70 procent. Dit kunnen we verklaren doordat het vaak de mannen zijn die in het afgelopen jaar meer dan één sekspartner hadden; bijna 10 procent tegenover 5 procent van de vrouwen.

Toch blijkt leeftijd de grootste voorspeller voor seks. Ondanks dat we massaal actief zijn tussen de lakens, loopt de seksuele activiteit in de oudere leeftijdsgroepen flink terug. Daarnaast zijn laagopgeleide Nederlanders beduidend minder seksueel actief dan midden- en hoofopgeleiden. Een derde van de laagopgeleiden heeft het afgelopen jaar zelfs géén bedpartner gehad! Bij de midden- of hoogopgeleiden ligt dit percentage op een vijfde.

De afname van seksuele activiteit bij het ouder worden valt te verklaren door een afnemend libido, vaginale droogte en erectiestoornissen. Zodra je last krijgt van complicaties, laat je dan vooral door ons sexpireren of absorbeer de tips van Djamila Celina uit haar Toy Test!

Reacties

Reacties (0)