Slank de lente in

Monday 06 February | Door:

Zimra Geurts

Kou, wind en neerslag op komst, de winter is nog zeker niet voorbij! Ik merk dan ook dat mijn eetlust iets hoger ligt. Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit natuurlijk hartstikke normaal is, omdat je lichaam tijdens koude periodes iets meer eten en voedingstoffen nodig heeft.

De fout die velen maken is hierdoor in paniek raken, om daar vervolgens vol tegenin proberen te gaan. ‘Want wat super zonde als al dat harde werk wat ik afgelopen voorjaar heb gedaan, om weer wat af te slanken, naar de knoppen gaat!’

Ik ken het en ik denk dat veel van jullie deze paniekerige gedachtegang ook goed herkennen. Juist deze manier van denken is funest en maakt dat je in ‘de jojo’ blijft hangen, wat ongelofelijk vermoeiend is…zo ga je jouw sexy lichaam nooit bereiken!

Je houdt het niet vol om er te lang tegenin te gaan en als gevolg daarvan gooi je dan maar gelijk de handdoek in de ring. Met als resultaat het tegenovergestelde eetgedrag. Mede omdat je lichaam door het koude weer een voedingsachterstand heeft, en zo ben je in het voorjaar juist weer terug bij af… Zeg maar eens heel hard ‘nee’ en ‘mag niet’ tegen jezelf. Grote kans dat die havermoutkoekjes dan extra aantrekkelijk worden en het een keiharde ja (keer drie) wordt.

Je lichaam heeft in koude periodes wat meer voedingstoffen nodig om een goede weerstand op de bouwen. Hierbij een aantal goede tips van mij, die mij hebben geholpen met afvallen, waar je op kunt letten tijdens de koude, regenachtige dagen:

- ’S winters beweeg je vaak wat minder dan in de zomer, je bent minder in de weer of op pad. Als gevolg daarvan voel je je snel futloos en daar kan je dan makkelijk in blijven hangen. Hierdoor (en ook door het vieze weer natuurlijk) is de stap naar de sportschool nog moeilijker. Schaf een aantal kleine, makkelijke fitness items aan waarmee je thuis even een snelle work-out kunt doen. Je kan echt met een hoop kleine items (denk aan gewichtjes, springtouw etc.) die weinig ruimte innemen, een hele hoop nuttige en leuke oefeningen doen!

- Mensen hebben vaak de neiging om in koude periodes bij het boodschappen doen veel in te slaan (hamstergedrag). Dit met het idee dat ze minder snel weer opnieuw boodschappen hoeven te doen en de kou of regen in moeten.Wat er meestal gebeurt is dat het ingeslagen eten toch altijd wel iets sneller op gaat dan de bedoeling was. Mijn tip is om je boodschappen qua hoeveelheid altijd hetzelfde te houden. Dit wordt de regelmaat die jij gewend bent en waar jij dus vanzelf goed mee omgaat. En: een extra tripje voor een boodschap, is alleen maar extra beweging!

- Genoeg water drinken is erg belangrijk bij het afvallen en om op gewicht te blijven. Dit doen we ’s zomers natuurlijk automatisch veel meer gezien de temperatuur en omdat we actiever zijn. Tijdens koude periodes willen we water drinken nog wel eens vergeten. Een goede manier om toch aan genoeg water te komen is THEE! Probeer er een gewoonte van te maken. Mijn eigen verslaving binnen de theewereld is muntthee met wat honing! Maar bijvoorbeeld kruidenthee kan ook erg lekker zijn.

Mijn allerbelangrijkste tip: probeer te allen tijde zo goed mogelijk naar je lichaam te blijven luisteren en je hongergevoel niet te negeren. Dus heb je honger, dan eet je wat. MAAR, zit je al (of eigenlijk al een paar happen geleden) vol, dan stop je ook met eten. Krijg je dan over een tijdje weer trek dan eet je weer een klein beetje wat! Het is een mind-set: een gezonde geest in een gezond lichaam! Succes!

Liefs, Zimra

Reacties

Reacties (0)